Állásfoglalás a MÁOSZ kontra MÁOK “ügyben”

A Környezetünk Állataiért Alapítvány icipici szervezetként a magyar állatvédelem évtizedes belharcaiban nem kívánt és nem is kíván résztvenni, ahogy azt nyilván észrevette, aki régebb óta követi ezt az oldalt. Igyekszünk távol tartani magunkat a húsosfazekak körüli tülekedésektől, beérjük annyival, amennyire ez a közösség érdemesnek tartja a munkánkat, és tesszük veletek együtt, amire ezek a keretek lehetőséget nyújtanak.

Ennek ellenére természetesen követjük a körülöttünk zajló eseményeket, és eljött az a pont, amikor kötelességünk félreérthetetlenül kinyilvánítani valamennyi velünk együttműködő szervezet, cég, illetve minket támogató magánszemély felé az egységes véleményünket.

A MÁOSZ-tól (Magyar Állatvédők Országos Szervezete), mint önjelölt képviselettől és mint etikai zsákutcától egyszer és mindenkorra, egyértelműen elhatárolódunk. Kifejezetten sérelmezzük a névválasztásukkal elkövetett visszaélést, amely megtévesztően arra utal, hogy valamiféle állatvédelmi szervezeteket összefogó, azok felhatalmazását bíró és azok nevében nyilatkozó csoportról van szó.

Hadd idézzem itt az Ethel Barátai állásfoglalását (https://www.ethelbaratai.com/blog/allasfoglalas-maosz-kontra-maok-ugyben?fbclid=IwAR1POnoe4A10rn2M6qArOzXXEVY3n9Js35BLVw9xSlFy3FlzJ6AOXxEKh_Q), mivel ennél világosabban ezt nem lehet összefoglalni, és minden szavával egyetértünk:

“A napokban a MÁOSZ által közzétett dokumentum, melyben “felszólítják” dr. Gönczi Gábort, a Magyar Állatorvosi Kamara elnökét a lemondásra, mind tartalmilag, mind stilisztikailag tökéletesen elfogadhatatlan.
A magát ernyőszervezetnek tituláló, ám valójában 24 névleges tagot számláló (Magyarországon jelenleg minimum 200-250 állatvédelmi civil szervezet működik) fantomszervezet az utóbbi időben nem titkoltan a Kutya Segélyszolgálat Alapítvány érdekvédelmi egységeként működik, amely szervezet pedig Wegera Györgyöt takarja és amely saját facebook-oldallal, vagy informatív weboldallal nem rendelkezik, tevékenységét mind a mai napig átláthatatlan formában, Wegera György nevével fémjelzett facebook oldalán keresztül működteti és közvetíti.
Az állatvédelemben és az állategészségügyben dolgozók viszonya rendkívüli jelentőségű, kölcsönös bizalmon és a kvalitások kölcsönös elismerésén alapszik. Elfogadhatatlan, hogy egy magát országos szervezetnek tituláló formáció egy kizárólag botrányairól, pereskedéseiről híres és mind morálisan, mind finainciálisan erősen megkérdőjelezhető működésű alapítvány védelmében azt a látszatot kívánja kelteni, hogy a magyar állatvédelemben dolgozók véleményét képviseli, ezt pedig nem átallja alpári, jogi és etikai alapokat nélkülöző, egyszerre nácizó és kommunistázó, uszító stílusban megtenni.
A közleményben hivatkozott és érintett rendelők jogsértést nem követtek el, ellentétben a Kutya Segélyszolgálat Alapívánnyal. A magánpraxisoknak ellátási kötelessége a magyar jogszabályok szerint nincs ugyan, ám a végletekig meghurcolni kívánt, Wegera Györgyöt elutasító rendelők ennek ellenére is biztosítani kívánták az érintett kutyák ellátását azzal a kitétellel, hogy az állat mellé kísérőt biztosítanak, így nem csak jogi, de etikai hibát sem vétettek-ellentétben a Kutya Segélyszolgálat Alapítvánnyal, akik bizonyítékok teljes hiányában is nem egy alkalommal sintéreztek, henteseztek, gyilkosoztak le állategészségügyi dolgozókat, képviselőik minősíthetetlen viselkedése miatt pedig rendőri intézkedésre is sort kellett keríteni. Ezen tények ismeretében az érintett állatorvosi rendelők számára nem felróható, hogy az említett illetőt a rendelő területére beengedni nem kívánják a továbbiakban.
A közemény azonban egyetlen tanulsággal szolgál: az az ember, aki ilyen hangvételű, színvonalú közleményt képes kiadni a keze közül és abban bizonyíték nélküli állításokat tényekként közvetít, az eseményeket elferdítve uszít, tökéletesen alkalmatlan egy országos szervezet vezetői posztjára.
Az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményeit figyelembe véve az érintettek közül nem dr. Gönczi Gábornak, hanem Mészáros Gabriellának kellene azonnal hatállyal lemondania alkalmatlansága és egyértelmű részrehajlása miatt, mivel tevékenysége nem hogy a hazai állatvédelmi szervezetek érdekeit szolgálná, hanem aktívan és agresszívan rombolja az állatvédelemben és az állategészségügyben dolgozók évek alatt felépített viszonyát, ezzel veszélyeztetve az állatvédelmi rendszerbe bekerülő állatok fennakadásoktól mentes ellátását.”

A MÁOSZ eredeti közleménye ide kattintva olvasható, amíg végre el nem szégyellik magukat: https://www.facebook.com/magyarallatvedokorszagosszervezete/posts/775928136225767?__tn__=K-R

Mi szeretjük az állatorvosainkat. Bizalommal fordulunk feléjük, és rengeteg támogatást kapunk tőlük. Nélkülük ez az alapítvány nem működhetne, és meg sem kezdhette volna a működését.

Hamarosan az általunk normálisnak tartott együttműködés keretében egyébként ivartalanítási akciót tartunk, a részletekről itt olvashatsz: https://www.facebook.com/KecskemetiCicamentok/photos/a.123351694476366/1887634918048026/?type=3&av=123346944476841&eav=AfZWqZw-PkGfp7bWSZCSqkYqauW-yRTE4wWAUZunOmbaoFGkMD2wDWK-YZTRrxuvt9E&theater

Kitartó támogatásotokat ezúton is megköszönve: az Alapítvány kuratóriuma és önkéntesei

2020. 02. 01.